×

Aperitivo time!

Een van onze lievelingsmomenten in Puglia breekt zo rond een uur of zes, zeven aan. Waar in Nederland al wordt aangeschoven voor het avondmaal, beginnen Zuid-Italianen hun maag eerst kalmpjes warm te draaien. Dat doen ze met behulp van een borrel en wat lekkers. Oftewel fare l’aperitivo, wat letterlijk betekent een ‘opening maken’. Nu gaat dat niet zoals bij ons met een biertje en een paar bitterballen of een schaaltje leverworst. Nee, de Italianen pakken grootser uit (hoe kan het ook anders?). Rond dit tijdstip kun je, naast je drankje, tegoed doen aan een plateau vol met mini calzone, rustici, hammen, kazen en nog veel meer.
Gulzigheid vs. bescheidenheid

Dit klinkt goddelijk – en dat is het ook – maar makkelijk is het niet. Voor veel Nederlanders is dit Italiaanse borreluurtje een ware uitdaging. De truc is namelijk om jezelf te beheersen; het is immers de bedoeling dat je daarna nog gaat eten. Hoe lekker het allemaal ook oogt, je moet dus vooral niet gaan aanvallen. Anders kun je straks die lekkere pasta niet meer op.
Italianen lijken hier allemaal geen moeite mee te hebben. Zij kunnen prima een glaasje wijn drinken met een stukje focaccia en twee eetlepels pastasalade. Misschien nog een handje chips en wat olijven, maar dan is het echt basta. Je zult zelden een Italiaan aantreffen die geen pap meer kan zeggen voordat-ie aan tafel gaat.

Nederlanders daarentegen pik je er zo uit. Zodra de schaal met hapjes op tafel komt, wordt elk gesprek gestaakt. De focus verplaatst zich (niet geheel onterecht) in luttele seconden van praten naar eten. Binnen no time is het plateau leeg en maken ze zich weer op voor een nieuwe ronde drankjes en hapjes. Wellicht is dat de reden dat onze borrel aanzienlijk kleiner is, we kunnen ons gewoonweg niet inhouden.

Taralli

Gelukkig voor ons kent Italië ook kleinere borrelhapjes. Een snackje dat je, vooral in Zuid-Italië, vrijwel altijd bij een drankje krijgt, zijn de taralli. Een tarallo is een ringvormig koekje, bereid met meel, water, olijfolie en zout. Volgens de legende is dit hartige koekje ooit bedacht door een arme Pugliese mamma. Zij had op een dag zo weinig in de voorraadkast liggen, dat ze haar kinderen voedde met ringetjes van deeg, gebakken in de oven. Vandaag wordt deze lekkere noodoplossing nog volop gegeten. Door arm en rijk en door jong en oud. Soms worden er aan taralli extra ingrediënten toegevoegd ter variatie, zoals venkelzaadjes, wijn of chilipepers. Hoewel je zou denken dat je met deze eenvoudige zoutjes veilig zit (‘ach, een paar voor het eten kan best’), moeten we wel waarschuwen dat ze erg verslavend zijn. Voor je het weet heb je het hele schaaltje achter je kiezen.

Your Italian Moment

In de webshop van Taste of Puglia vind je speciaal voor ons geproduceerde taralli, zodat jij thuis jouw eigen Italiaanse aperitivo (met mate) kunt serveren. Onze ambachtelijke classici zijn bereid naar het traditionele recept en smaken erg goed bij een glas wijn. Je kunt ook onze taralli dolci proberen, een zoete variant, bereid met onder andere witte wijn en amandelen. Heerlijk voor bij de koffie!

deel deze blog: