Mmm! Loopt het water jou ook in de mond als je aan zo’n knapperige, rijk belegde bruschetta denkt? Proef je ‘m al bijna? En wil je deze delicatesse dolgraag zelf eens maken – liefst net zo lekker als je ze in Italië geserveerd krijgt?
Bruschetta maken is gelukkig heel makkelijk. Het is één van de meest simpele gerechten uit de Italiaanse keuken. Het is een traditioneel Italiaans voorgerecht dat je op verschillende manieren kunt beleggen. Ook in Puglia weet men wel raad met deze sneetjes geroosterd brood. Vooral in de zomer is bruschetta razend populair, vooral vanwege de warmte. Tel daar de frisse smaak van tomaten in combinatie met overheerlijke olijfolie bij op en je hebt de ingrediënten voor een ware smaaksensatie.
We tippen je hier twee van onze favoriete – en vooral: makkelijke – recepten om zelf bruschetta te maken. Deze bruschetta-variaties kun je ook leuk presenteren voor bij de aperitivo.
Simpele gerechten uit de Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken staat bekend om haar simpele gerechten die hun smaak danken aan de hoge kwaliteit van de ingrediënten. Als we de Italiaanse nonna moeten geloven, worden de gerechten vooral nóg lekkerder door de passie en liefde die ze er tijdens het koken in stoppen. Lekkere, makkelijke recepten? Die bestaan niet, volgens la nonna. Niet iedereen kan immers met passie en liefde koken. Deze bruschetta recepten lukken gegarandeerd – ook als je weinig keukenervaring hebt – én je maakt in een handomdraai een flink aantal. Doe snel je kookschort voor en duik je eigen Italiaanse keuken in.
Hoe maak je bruschetta?
Bruschetta is één van de meest makkelijke gerechten uit de Italiaanse keuken om zelf te maken. Je kunt zelf heel simpel bruschetta maken door brood te roosteren en vervolgens te beleggen met je favoriete toppings. Ecco, en zo heb je je eerste bruschetta al gemaakt! Varieer vervolgens eindeloos met je favoriete toppings naar keuze. Combineer erop los en creëer zo je eigen creaties!
Bruschetta met tomaat: het originele bruschetta recept
Bruschetta met tomaat is toch wel de klassieker onder de bruschetta – en van oorsprong het meest originele bruschetta recept. Bijkomend voordeel: je hebt niet veel tijd nodig om een plank vol met deze lekkernij te maken. Het is immers een makkelijk en simpel recept.
Hieronder vind je het recept van deze klassieke bruschetta. Geef er vooral je eigen draai aan! In principe kun je altijd extra ingrediënten toevoegen of juist weglaten. Serveer de bruschetta feestelijk op een bord, (borrel)plank of houten snijplank om je helemaal op een Italiaans terras te wanen.
Ingrediënten:
- Eén stokbrood of meerdere stukjes oud brood
- Een paar tomaten
- Eèn bol mozzarella
- Een paar fijngehakte basilicumblaadjes
- Eén teentje knoflook
- Italiaanse (biologische) olijfolie
- Een halve eetlepel rode wijnazijn
- Een scheutje balsamico
- Twee eetlepels citroensap
Bereiding:
Snijd de tomaatjes en mozzarella in kleine stukjes. Meng dit met de basilicumblaadjes.
Doe de Italiaanse olijfolie, rode wijnazijn, balsamico en het citroensap in een bakje en roer goed door elkaar. Pers de knoflook en meng door de dressing. Voeg hier, naar smaak, wat zout en peper aan toe. Schenk deze dressing bij het mengsel van tomaat, mozzarella en basilicum.
Snijd het stokbrood in niet al te dikke plakken. Giet er een beetje olijfolie overheen en rooster de sneetjes in de oven op 200 graden in ongeveer 10 minuten goudbruin. Met een lepeltje kun je nu het tomatenmengsel met de dressing op de stokbroodjes smeren. Leg eventueel een extra blaadje basilicum op de bruschetta om het helemaal af te maken. Buon appetito!
Bruschetta met raapsteeltjes
Een vrolijke en minstens zo lekkere variant op de klassieke bruschetta. Dit gerecht wordt veel gegeten in Puglia, want de raapsteeltjes groeien goed onder de Pugliese zon. Raapsteeltjes hebben een wat bittere smaak, maar kun je heel goed mixen met bijvoorbeeld ansjovis – zoals we in dit recept doen. Een andere fijne variatie is de combinatie met rozijnen. Zo buig je de bitterheid om naar wat zoeters. Ook een heerlijke optie, als je het ons vraagt
Ingrediënten:
- Een stokbrood of stukjes oud brood
- Ongeveer 200 gram gekookte raapsteeltjes
- Eén blikje of potje ansjovis
- 250 gram stracciatella
- Eén teentje knoflook
- Een beetje zout
- Een beetje Italiaanse (biologische) olijfolie
- Eventueel kun je een pepperoncino (rode peper) toevoegen
Bereiding:
Kook de raapsteeltjes. Doe ze daarna in een pan en bak ze heel even met de olijfolie, knoflook en het rode pepertje voor extra smaak. Tip: kook wat meer raapsteeltjes en vries ze in voor een volgende keer. Ook na het ontdooien en opwarmen zijn ze nog net zo lekker!
Snijd het stokbrood in gelijke stukken. Besprenkel de sneetjes met olijfolie en rooster ze, in de oven, op 200 graden voor hooguit 10 minuten. Ze zijn perfect als ze goudbruin van kleur zien.
Leg het brood op een leuke serveerschaal en beleg met de stracciatella. Boven op de stracciatella kun je nu de raapstelen leggen. Top daarna per stokbroodje een stukje ansjovis op de raapstelen. Draai ze eventueel rond zodat ze er wat speelser uitzien.
Fatto! Hoog tijd om je bruschetta te serveren aan je hongerige gasten. Schenk er eventueel een mooie, Italiaanse wijn uit Puglia bij.
Buon appetito!
Beide recepten kun je zelf naar wens finetunen door toppings weg te laten of toe te voegen. Zo zijn gegrilde aubergines ook erg lekker op een bruschetta. Voeg een uitje toe aan de traditionele bruschetta met tomaat of strooi eens wat Parmezaanse kaas over de broodjes. Ziet er ook nog eens feestelijk uit.
Wat voor topping vind jij het lekkerst op de bruschetta? En heb je zelf een goede variant? Laat het ons weten in de comments.
(foto is van Luna Trapani)