Capodanno betekent nieuwjaarsdag oftewel één januari, maar men gebruikt het in Italië ook om nieuwjaarsavond aan te geven. Che fai a capodanno? (Wat ga je doen met oud & nieuw?)
In Puglia organiseert men etentjes, feesten en steekt men, net als in Nederland, vuurwerk af om middernacht. Het diner op oudejaarsavond noemt men il cenone. Dit wordt zowel thuis, maar ook in restaurants georganiseert. Als je uit eten gaat, dan is er meestal een speciaal Capodanno menu. Vaak uitgebreid met meerdere kleine gangen. Het diner eindigt om middernacht en dan proost men op het nieuwe jaar.
Fare un Brindisi (een toost uitbrengen)
Bij het diner op oudejaarsavond hoort natuurlijk een toost op het nieuwe jaar. Dit wordt vaak gedaan met champagne of prosecco, maar maak voor de verandering eens wat anders. Wat dacht je van een espresso martini cocktail? Deze cocktail zou uitgevonden zijn in Londen in een bar waar een dame vroeg om een cocktail die haar eerst wakker zou maken en daarna kapot zou maken. Door de cafeïne wordt je wakker en de alcohol doet de rest… Maar Italian do it better! Dus gebruik voor deze overheerlijke cocktail de beste Italiaanse koffie van het merk Quarta Caffè.
In een espresso martini zit geen martini. De cocktail dankt zijn naam aan het martiniglas waarin je dit drankje serveert. Volg dit recept en geniet van een fantastische oudejaarsavond met een Italiaans tintje.
Ingrediënten:
– 50 ml wodka
– 35 ml koffielikeur
– 25 ml Quarta Caffè espresso
– ijsblokjes
– 3 koffiebonen
Bereiding:
Vul het martiniglas met ijsblokjes en laat het glas even rustig afkoelen. Doe de wodka, koffielikeur, espresso en overige ijsblokjes in een cocktailshaker. Shaken maar! Shake goed, want dat zorgt voor een lekker schuimende top op je cocktail.
Klaar met shaken? Gooi dan de ijsblokjes uit het martiniglas en giet de cocktail er voorzichtig door een zeefje in. Om de cocktail helemaal mooi af te maken leg je er de 3 koffiebonen op. De koffiebonen horen te blijven drijven.