×

Traditionele pasta met (nep)balletjes

De bewoners van Italië ging het financieel niet altijd voor de wind. Vooral het zuiden van het land heeft veel armoede gekend. Het voordeel daarvan is dat de inwoners buitengewoon creatief werden in de keuken. Een gerecht dat nog altijd met smaak wordt gegeten zijn de polpette di pane, of in dialect purpette putrizze; ‘gehaktballetjes’ gemaakt van brood. Wij delen het recept!

In Salento worden van oudsher veel schapen en geiten gehouden, voornamelijk voor de productie van melk en kaas. Zelden voor vlees, want dat was veel te kostbaar. Met name kinderen en zieken werden geacht veel melk te drinken. En dus was het slachten van deze melkproducerende dieren niet bijster slim. Maar wat te doen, wanneer je jezelf en je gasten toch iets in die richting van vlees wilde voorschotelen? Dan keek je even in de kastjes, plukte wat oud brood van de plank, pakte een stuk schapenkaas en een fles olijfolie, raapte wat eieren uit het kippenhok en liep een rondje door de moestuin voor kruiden en sappige tomaten. Ed eccoci qua, we zijn er al. Je hebt alle ingrediënten voor lekkere nepgehaktballen.

Deze polpette di pane (broodballetjes), of in dialect le purpette putrizze, waren vooral populair op zondag. Op deze rustdag wilden de Salentijnse mamma’s toch graag iets extra’s aan de lunch toevoegen, bij gebrek aan vlees. Er bestaan dus veel variaties van de polpette, elke mamma maakt ze immers op haar manier.

Aangezien niet iedereen de luxe heeft van een zonnige moestuin of bij de bakker terecht kan voor Pugliees brood, hebben we het recept ietwat aangepast aan het Nederlandse aanbod. Dit recept kun je eten met pasta.

Benodigdheden voor 4 personen:
Balletjes

300 g stevig (oud) brood

100 g pecorino (schapenkaas) of parmezaan, geraspt

1 handje peterselie

4 eieren

1 halve beker melk

zout , naar smaak

peper, naar smaak

olijfolie, om in te bakken

eventueel wat bloem

Saus

1 flesje Pastasaus ‘mediterranea’

Bereiding:

Verwijder de korsten van het brood en snijd het brood in stukjes. Verkruimel de broodstukjes in de mixer. Doe het kruim in een grote kom, samen met de geraspte kaas, eieren, melk en zout. Meng goed door elkaar. Voeg de peterselie en peper toe en meng weer goed door.*

Neem een handje van het mengsel en draai hiervan een balletje ter grootte van een bitterbal. Zodra je een mooi glad balletje hebt, rol je het even tussen je handen zodat het een wat meer langwerpige vorm krijgt.

Verhit de olijfolie tot 180 graden. Schenk ondertussen de mediterrane tomatensaus in een hapjespan en laat deze heel eventjes goed heet worden. Draai het vuur op de laagste stand. Bak de balletjes in de olijfolie tot ze goudbruin zien. Laat ze uitlekken en voeg toe aan de saus. Laat de tomatensaus met de balletjes nog 15-20 minuten op laag vuur sudderen.

Tip: de balletjes smaken heerlijk in combinatie met pugliese pasta als orecchiette!

*Let op: het mengsel mag niet te nat zijn, noch te droog. Voeg als het deeg te nat is, bloem toe. Als het deeg te droog is, dat je er niet makkelijk een balletje van kunt draaien, voeg dan nog een ei toe.

deel deze blog: