Italianen weten als geen ander wat lekker en goed eten is. Met elk seizoen verschillende specialiteiten. Een van onze lievelingsgerechten in deze tijd van het jaar is linguine con limone. Een fris pastagerecht, dat stiekem goed vult. Heerlijk met een glas koude, witte wijn erbij, bijvoorbeeld een zachte pecorinowijn. Wij delen het (o zo makkelijke) recept!
Italianen zijn gek op linguine, maar in Nederland zijn ze niet heel erg bekend. Voordat we aan de slag gaan in de keuken, daarom eerst het verhaal achter de linguine. Want wat voor soort pasta is dit eigenlijk?
Simpel gezegd zijn linguine platte pastaslierten, gemaakt van bloem, ei, water en zout. Linguina (enkelvoud van linguine) betekent letterlijk ‘tongetje’. Dit zou niet alleen verwijzen naar de platte vorm, maar vooral naar de structuur. Die neemt namelijk lekker veel smaak op.
De eerste keer dat er gekookt werd met dit formaat pasta, is waarschijnlijk rond 1700 geweest. De achttiende-eeuwse schrijver Giulio Giacchero verwijst in zijn werk naar een gerecht met de platte pastaslierten, die op smaak zijn gebracht met pesto, snijbonen en aardappelen. Volgens hem was dit destijds een populair feestmaal. Die luxestatus hebben de slierten inmiddels verloren. In heel Italië kun je ze nu dagelijks op het menu vinden. Ook worden ze lang niet altijd meer met pesto bereid. De manieren waarop ze worden gegeten, zijn eindeloos.
De Pugliesi eten linguine graag met zeevruchten, als mosselen of vongole. Of vegetarisch, zoals deze variant. Die bovendien erg makkelijk te maken is!
Recept linguine con limone
Ingrediënten voor 4 personen:
320 g gedroogde linguine*
6 eetlepels extra vergine olijfolie met citroen**
2 teentjes knoflook, gekneusd
Een bosje peterselie, fijngehakt
Peper en zout
* Onze linguine worden op ambachtelijke wijze gemaakt, door een familie die al decennia lang ervaring heeft met pasta maken.
** De olijfolie met citroen van San Basilio zorgt ervoor dat de verhouding olie en citroen perfect in balans is in je gerecht.
Bereiding:
Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Pak in de tussentijd een grote kom. Meng hierin de extra vergine citroenolie, de gekneusde knoflook, de peterselie, een snufje peper en zout en twee eetlepels van het kookvocht. Giet de pasta af en voeg deze toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar en laat de pasta twee minuutjes rusten, met een deksel op de kom. Verwijder de knoflook en verdeel de pasta over de borden.
Tip!
Deze pasta smaakt erg goed in combinatie met vongole. In dat geval pak je in plaats van een kom, een afdekbare pan. Bak hierin 3 eetlepels van de olie, de knoflook, peterselie en een snufje zout op middelhoog vuur. Voeg de verse (schoongemaakte) vongole (1kg) toe en doe de deksel op de pan. Laat de vongole een paar minuten koken, terwijl je de pan een paar keer goed heen en weer schudt. Voeg een flinke lepel kookwater van de linguine toe, zodat er een saus ontstaat. Roer vervolgens de linguine er doorheen en je hebt een verrukkelijke pasta!