×

‘Orecchiette di nonna’

In Italië houdt men van pasta, maar in Puglia houdt men vooral van Orecchiette. Orecchiette zijn een soort pasta en betekend eigenlijk ‘oortjes’. Dit komt door hun ronde en half gebogen vorm. Omdat de orecchiette een pasta zijn die vooral in Puglia wordt gegeten, worden ze ook wel Orecchiette Pugliesi genoemd. De pasta wordt van semola di grano duro (durum tarwe) gemaakt.
Strada delle orecchiette (straat van de orecchiette)

Vooral in Bari zie je nog veel van de orecchiette terug. Er is zelfs een straat in het historiche centrum waar de nonne (oma’s) nog voor hun huizen de orecchiette aan het maken zijn. Vliegensvlug snijden ze de pasta en duwen ze een ‘deukje’ in een rondje waardoor de pasta de vorm krijgt van een oortje. De orecchiette vliegen je bijna om de oren zo veel pasta wordt er in deze straat gemaakt. Dit is overigens niet een opgezette toeristische trekpleister, maar de locals komen er echt om hun verse pasta bij de dames te kopen. Het straatje vind je in Via Arco Basso.

Sagra delle orecchiette

Wat maar weinig mensen weten is dat er in Puglia elk jaar begin augustus een groot feest rondom de orecchiette wordt gegeven. Hier kun je de lekkerste orecchiette pasta proeven en tegelijk kijken naar de tradizionele dansen of gewoon een dansje mee doen. De data van het feest verschillen elk jaar.

Traditioneel recept

Van orecchiette kun je verschillende gerechten maken. De meest voorkomende variatie is die met rapesteeltjes (le rape). Ze lijken op broccoli maar zijn wat bitterder. Verder is de variatie met verse tomatensaus en basilicum (pomodoro fresco e basilico) ook erg populair. Soms worden er kleine balletjes gehakt in gedaan. De gerechten zijn simpel, omdat de regio vroeger erg arm was, maar altijd met een rijke en pure smaak, omdat de ingrediënten van hoge kwaliteit zijn.

Dit is het traditionele recept uit oma’s keuken.
In dit recept moet je de tomatensaus zelf maken zodat deze echt vers en zonder conserveringsmiddel is. Dit is simpeler dan je denkt. Het recept is voor vier personen.

Orecchiette con pomodori freschi e basilico.

Ingrediënten:
– 500 gram Orecchiette
– 1,5 kg verse tomaten voor de saus
– een paar verse basilicum blaadjes
– een snufje zout
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– zelf kaas raspen van: cacio ricotta of parmezaanse kaas (parmigiano).

Bereidingswijze:
Was de tomaten en haal de zaadjes eruit. Leg ze in de pan met een klein beetje water en breng het aan de kook. Laat het koken tot alle tomaten zacht zijn. De tomaten kun je nu uit de pan halen en laat ze afkoelen. Scheid de saus van de tomaten. Dit doet men in Italië met een passatutto (roerzeef).
Pak een nieuwe pan en gooi er een beetje olie, de ui in kleine stukjes, de geperste knoflook en een paar basilicum blaadjes in. Bak ze en beetje bruin, maar laat ze niet aanbranden. Voeg nu de verse tomatensaus toe en laat dit een half uurtje zachtjes koken. Breng een ruime hoeveelheid water met wat zout aan de kook. Giet de orecchiette er in en kook ze in ongeveer 7 minuten beetgaar. Let op verse orecchiette kunnen korter gekookt worden, gedroogde orecchiette iets langer. Giet ze af en breng op smaak met de saus, strooi er wat geraspte kaas overheen en leg er nog wat basilicum blaadjes op. Buon appetito!

‘Taste of Puglia’ orecchiette

Zin om een lekkere pasta met orecchiette te maken? In de webshop vind je vijf verschillende soorten orecchiette. Van de klassieke orecchiete tot orecchiette die zwart zijn gemaakt met inktvisinkt. Neem een kijkje in de webshop en maak ‘your italian moment’ lekker thuis!

Zelf orecchiette maken in Puglia

Als je in Puglia op vakantie bent is het natuurlijk een ‘must’ om zelf eens orecchiette te maken en te koken met la mama of la nonna. Neem een kijkje op www.littledolcetravelplanner.com en boek een leuke workshop zoals ‘koken met de mama’s van de streek’.

deel deze blog: