×

Slow living: leven met aandacht

In Puglia lijken ze de kunst van het leven te hebben uitgevonden: veel buiten zijn, werken om te leven in plaats van andersom en eten met de seizoenen. Bij Taste of Puglia werken we volgens de filosofie van de Slow Movement, een beweging die in de jaren tachtig opkwam en een steeds belangrijkere tegenhanger van de hedendaagse consumptiemaatschappij aan het worden is. In deze blog willen we je graag wat meer vertellen over onze filosofie en waarom de waarden van slow food en slow design zo belangrijk voor ons zijn.

Puglia zit vol met kleine familiebedrijven die vol passie werken aan een authentiek en duurzaam product. De tegenhangers van de McDonalds’en en Amazons van deze wereld, zullen we maar zeggen. Hun producten vertellen iets over de plek waar ze vandaan komen en over de maker zelf; over de kennis die vaak al generaties lang van vader op zoon of moeder op dochter wordt overgedragen. Ze houden de tradities van hun regio in ere en plaatsen kwaliteit boven kwantiteit. Bij Taste of Puglia inspireren we mensen graag bewust te kiezen en dit soort kleine familiebedrijfjes te steunen in plaats van je geld aan massa-geproduceerd spul uit te geven. Dat is ook precies de reden dat we Taste of Puglia zijn begonnen: om Nederland kennis te laten maken met de producten waar wij zo gek op zijn.

Slow food

Het begon allemaal met de slow foodbeweging, die eind jaren tachtig opkwam in Turijn. Oprichter Carlo Petrinizag de traditionele keuken van zijn geboortegrond en het oorspronkelijke gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken van zijn regio steeds meer vervangen worden door industriële productie van fastfood. Als in 1986 een McDonald’s wordt geopend aan het Piazza di Spagna in Rome, is hij het zat. Hij begint een tegenbeweging: de Slow Food Movement staat voor bewustzijn en goed eten met producten uit de eigen regio. ‘Vergeten groenten’ krijgen weer een plek op het menu en traditionele (en vaak veel duurzamere) productiemethoden worden nieuw leven ingeroepen. Inmiddels heeft de beweging wereldwijd 100.000 leden verspreid over 150 landen, die regelmatig samenkomen tijdens een van de evenementen, waarvan de belangrijkste de Salone del Gusto is (dit jaar weer gehouden van 8 tot en met 12 oktober in Turijn).

Slow design

In navolging op de slow foodbeweging kwamen er allerlei bewegingen op gang in andere industrieën die dezelfde filosofie hanteerden. Het wordt allemaal samengevat in de Slow Movement, die staat voor een culturele verschuiving naar leven op een rustiger tempo: slow travel (voor een kalmere manier van reizen zonder het afwerken van een bucketlist), Cittaslow (een Italiaanse organisatie voor ‘slow cities’, steden met een betere kwaliteit van leven) en slow design (een manier van ontwerpen waarbij de productiemethode en bijbehorende traditie net zo belangrijk is als het eindproduct).

De mindset, het sociale aspect, duurzaamheid en de oorsprong van materialen zijn allemaal aspecten van slow design. Puglia is daar de ideale voedingsbodem voor. Pugliesi hechten veel waarde aan het maken van producten die een leven lang meegaan, in plaats van maar een seizoen. Bovendien is de hak van de laars rijk aan traditionele, duurzame productietechnieken die vaak nauw verbonden zijn met de regio. Zo is de grond rijk aan klei en dus maken haar bewoners al sinds jaar en dag keramieken gebruiksvoorwerpen: borden, bekers, olijfolieflessen, maar ook de beroemde pumo, een Zuid-Italiaans gelukssymbool dat in zo’n beetje ieder huishouden te vinden is. Ook in de Taste of Puglia-webshop vind je een prachtig, handgemaakt serviesgoed, gemaakt door een klein familiebedrijfje dat de kunst van keramiek maken heeft geperfectioneerd.

Korte lijntjes

Het voordeel van onze werkwijze, is dat Joelle zelf in Lecce woont en de regio – en hun mooiste producten – door en door kent. Ze heeft direct contact met de lokale producenten en is constant op zoek naar mooie familiebedrijven met een eigen verhaal – of dat nou gaat om olijfolie, wijn, keramiek, kruiden of pasta. De producten koopt ze direct bij de bedrijven in en Hanneke zorgt er vervolgens in Nederland voor dat je bestelling bij jouw thuis afgeleverd wordt. Geen tussenpersonen, geen onnodig hoge kosten: dankzij de korte lijntjes waarmee we werken ben je er zeker van een authentiek Pugliees product in huis te halen.

deel deze blog: