Puglia is natuurlijk beroemd om zijn trulli, prachtige stranden en handgemaakte oortjespasta, maar er is niets dat Puglia zo definieert als de olijfboom. Er staan er maar liefst 60 miljoen van door de hele streek. Ze zijn goed voor zo’n 40% van de Italiaanse olijfolieproductie. Taste of Puglia heeft ook de huidproducten op basis van olijfolie van Essentia Puglia op voorraad. Hoog tijd om wat meer te weten te komen over dit ultieme Italiaanse symbool…
Wijze bomen
Wie aan Puglia denkt, denkt aan een glooiend landschap vol oude olijfbomen. Veel daarvan gaan al honderden jaren mee: een boom van 400 jaar is geen uitzondering. Sterker nog, dit wordt als de jongere generatie beschouwd: sommige bomen, ulivi secolari (eeuwenoude bomen) genoemd, zijn namelijk 2000 tot wel 3000 jaar oud. Op de Altopiano delle Murge, tussen de plaatsjes Monopoli, Fasano, Cisternino, Ostuni en Carvigno, kun je bijvoorbeeld zulke monumentale olijfbomen bekijken. Ze zien er wijs uit met hun robuuste, knoestige, kronkelige stammen. Het is bijzonder je te bedenken dat de olie die de Romeinen gebruikten om hun lampen mee aan te steken, van dezelfde bomen kwam als die wij nu nog steeds kunnen bewonderen.
Alleen de beste olie
Italianen gebruiken al sinds jaar en dag olijfolie als een essentieel onderdeel van hun dieet. Voor Pugliese families is het bijna een religie: ze hebben vaak al generaties lang hun vaste adresje. In dorpjes en op het platteland is dat vaak nog bij de olijfboomgaard zelf, waar ze de olie direct bij de producent in grote hoeveelheden inkopen. Idealiter gaat de olie thuis in een blik of keramieken fles – en dus niet in de welbekende, groene glazen fles – want licht en warmte zijn funest. Pugliesi zijn trots op de sterke, amandelachtige smaak van hun olie. Bij de allereerste, koude persing is die smaak het sterkst: dit is dan ook de duurste olie (ook wel extra vergine genoemd).
Plukseizoen
Vanaf oktober t/m december is het weer tijd om te oogsten. Soms doet de boomgaardeigenaar dat nog met de hand in grote rieten manden. Er kunnen ook netten gebruikt worden die onder de bomen gespannen worden en vervolgens leeggeschud. Er zijn zelfs boomgaarden die toeristen mee laten helpen bij de oogst in ruil voor een slaapplaats en natuurlijk elke dag een goedgevuld bord eten. Eenmaal geplukt, worden de olijven naar de frantoio (molen) gebracht, waar ze worden geperst tussen twee enorme molenstenen, of, in de modernere perserijen, tussen grote metalen platen. In elk geval komen er geen chemicaliën of verhitting bij kijken: Pugliese olie is puur natuur!
Strada dell’olio
Wil je meer weten over eeuwenoude olijfbomen, het productieproces en waar je de lekkerste olijfolie proeft? Dan is de Strada dell’olio een aanrader: deze gastronomische route van 140 kilometer brengt je langs oude boerderijen die je trots hun olijfolie laten proeven. Je begint in Brindisi en komt langs allerlei pittoreske dorpjes, zoals Carovigno, Ceglie Messapica, Cisternino, Fasano en Ostuni. In een oud klooster in het dorpje San Vito dei Normanni is zelfs een olijfoliemuseum (Museo Diffuso Castello d’Alceste) te vinden, waar je alles leert over de geschiedenis en het productieproces. Wij pakken onze koffers (met genoeg ruimte voor wat flessen) alvast in…
Essentia Puglia
Ter ere van het olijvenplukseizoen dat in oktober begint, voegen we vanaf dan een bijzonder merk toe aan onze Taste of Puglia-collectie: de olijfolieproducten van Essentia Puglia. Dit Italiaanse merk verkoopt allerlei beautyproducten die olie van Pugliese bodem bevatten. Op die manier profiteer je van de positieve effecten die olijfolie op de gezondheid kan hebben: zo is het een geweldig natuurlijk verzorgingsproduct dat je huid hydrateert, veroudering tegengaat, elasticiteit bevordert en aandoeningen als eczeem, acne en psoriasis laat verdwijnen. Niet voor niets wordt de hoge gemiddelde leeftijd van bewoners van Zuid-Italiaanse dorpjes toegeschreven aan de olijfolie die ze dagelijks gebruiken! Wij verkopen de verzorgingslijn van Essentia Puglia in onze webshop.